Loading...

Pastörize Yumurta

Anasayfa  /  Faydalı Bilgiler  /  Pastörize Yumurta

Pastörize Yumurta

Pastörize Yumurta Sarısı

  • 1 Kg Pastörize yumurta sarısı elde etmek için ortalama 60 adet kabuklu yumurtaya ihtiyaç bulunmaktadır. En yoğun kullanıldığı alanlar ise mayonez prosesi ve pide grubu unlu mamullerdir.
  • Yumurta sarısı%51 oranında su, %16 oranında protein, %30 oranında yağdan oluşurken arta kalan kısım karbonhidrattır.
  • Raf ömrü yaklaşık olarak 30 gündür.

Pastörize Yumurta Beyazı (Akı)

  • 1 Kg Pastörize yumurta beyazı elde etmek için yaklaşık olarak 32-33 adet kabuklu yumurtaya ihtiyaç bulunmaktadır. Yumurta beyazının sporcu gıdası olarak tercih edilmesinin en temel nedeni yağ ve kolesterol içermediği gibi çok yüksek oranda albümin proteini ihtiva ediyor olmasıdır. Ayrıca gıda endüstrisinde kurabiye, pekmez gibi ürünlerin yapımında hammadde olarak kullanılmaktadır.
  • Otomasyonlu cihazlarla kırılan yumurta basit bir düzenek aracılığıyla yumurta sarısı ve yumurta beyazı olmak üzere iki faza ayrıştırılmaktadır ve her iki ürün için ön görülen pastörizasyon işlemi ayrı ayrı uygulanmaktadır.
  • Yumurta beyazı; %85 oranlarında su içerirken bileşiminin kalan kısmını; %11 protein, %1,2 karbonhidrat, arta kalan kısmını ise çok düşük oranlarda serbest karbonhidrat ve yağ oluşturmaktadır.
  • Raf ömrü yaklaşık olarak 45 gündür.

Pastörize Bütün Yumurta

  • 1 Kg bütün yumurta elde etmek için yaklaşık olarak 22-23 adet kabuklu yumurtaya ihtiyaç bulunmaktadır.
  • Bütün yumurtanın temel bileşimi; %74 Su, %13 Protein, %11,5 Yağ, %1,1 karbonhidrat ve diğer arta kalan bileşenlerden oluşmaktadır.
  • Pastörize bütün yumurta, yumurta kabuğunun kırıldıktan sonra sıvının santrifüjden geçirilerek filtrelenmesi ve ön görülen sıcaklığa ısıtılarak tekrar depolama koşullarına soğutulması ile elde edilir.
  • Raf ömrü yaklaşık olarak 30 gündür.