Pastörizasyon iki farklı yöntem ile uygulanmaktadır.
Sürekli bir yöntem olması ve rejenerasyon olanağı sunması sebebiyle günümüzde %98 oranında HTST yöntemi uygulanmakta olup, bu işlem plakalı veya borulu eşanjör sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır.
LTLT yönteminde; akışkan gıda ısıl işlemin uygulanacağı tanka alınarak, cidarlara verilen buhar veya sıcak su aracılığıyla arzu edilen sıcaklığa kadar ısıtılmakta ve belirli bir süre bu sıcaklıkta bekletilmektedir.
Yatırım maliyetinin daha düşük olması nedeniyle, üretim kapasitesi daha düşük olan işletmeler tarafından çok düşük oranlarda da olsa tercih edilen bir yöntem olup, bazı geleneksel ürün tiplerinde de arzu edilen geleneksel ürün yapısına ulaşmak için tercih edilebilmektedir.