Loading...

Farklı Sıcaklıklarda Uygulanan Pastörizasyon İşlemleri

Anasayfa  /  Faydalı Bilgiler  /  Farklı Sıcaklıklarda Uygulanan Pastörizasyon İşlemleri

Farklı Sıcaklıklarda Uygulanan Pastörizasyon İşlemleri

Pastörizasyon iki farklı yöntem ile uygulanmaktadır.

  • HTST ( Yüksek Sıcaklık/Kısa Süre – High Temperature/Short Time ) : Daha çok plakalı veya borulu eşanjör sistemlerinde uygulanan, gıdaların nispeten yüksek sıcaklıklara ( 72 0C) ısıtılarak, bu sıcaklıkta kısa süre (15-20 saniye) tutularak patojenik organizmaların yok edilmesinin amaçlanmasıdır.

HTST

Sürekli bir yöntem olması ve rejenerasyon olanağı sunması sebebiyle günümüzde %98 oranında HTST yöntemi uygulanmakta olup, bu işlem plakalı veya borulu eşanjör sistemleri aracılığıyla sağlanmaktadır. 

  • LTLT ( Düşük Sıcaklık/Uzun Süre - Low Temperature/Long Time) : Gıdanın cidarlı kazanlarda ısıtılarak, HTST yönteminde uygulanan sıcaklığı altında ( 65 0C) daha uzun süre ( 15-30 dakika) bekletilmesi yöntemiyle uygulanan pastörizasyon yöntemidir.

LTLT


LTLT yönteminde; akışkan gıda ısıl işlemin uygulanacağı tanka alınarak, cidarlara verilen buhar veya sıcak su aracılığıyla arzu edilen sıcaklığa kadar ısıtılmakta ve belirli bir süre bu sıcaklıkta bekletilmektedir.

Yatırım maliyetinin daha düşük olması nedeniyle, üretim kapasitesi daha düşük olan işletmeler tarafından çok düşük oranlarda da olsa tercih edilen bir yöntem olup, bazı geleneksel ürün tiplerinde de arzu edilen geleneksel ürün yapısına ulaşmak için tercih edilebilmektedir.