YUMURTA NEDEN PASTÖRİZE EDİLİR?
Pastörize yumurta, yumurtanın kırıldıktan sonra hiçbir katkı ilavesi olmadan, Bütün Yumurta, Yumurta Sarısı veya Yumurta Beyazı olarak üç farklı şekilde pastörize edilerek bünyesinden barındırdığı zararlı mikroorganizmalardan arındırılmış üründür.
PASTÖRİZE YUMURTA TEKNOLOJİSİ
Pastörize yumurta üretim teknolojisi; yumurtanın daha uzun ömürlü ve daha kolay depolanabilir hale geitirlmesi, çoğunlukla HORECA kanalında tüketilmek üzere standart ve yüksek kalitede ürün eldesini amaçlayarak doğmuştur. Çiftliklerde üretilen yumurtalar kırıldıktan sonra Bütün Yumurta, Yumurta Beyazı veya Yumurta Sarısı olarak ayrılmakta ve hemen pastörize edilmeyecek ise hızlı bir şekilde soğutulmalıdır. Belirli sıcaklık/zaman kombinasyonu ile pastörize edilen yumurta ve türevleri, gerekli görülmesi durumunda homojenize de edildilten sonra, daha çok bag-in-box dediğimiz ambalaj tiplerinde dolum yapılarak, soğukta muhafaza edilmek şartıyla depolanmakta ve yaklaşık olarak 28 gün raf ömrüne sahip olmaktadır. Ayrıca kabuklu yumurtanın kısa olan raf ömrünün dışında, pastörize edilerek depolanan yumurtaların, depo masraflarında %60 lara varan azalma görülmektedir.