Pastörizasyon Nedir?
Pastörizasyon; süt ürünleri, meyve suyu endüstrisi, alkollü/alkolsüz içecekler gibi akışkan gıdaların muhafaza koşullarını artırmak ve daha uzun ömürlü tüketim sürelerine sahip olmalarını sağlamak amacıyla uygulanan bir ısıl işlem olup, tarihçesi ateşin ilk bulunduğu yıllara kadar dayansa da; 1860’lı yıllarda, ısıl işleme adını da veren Fransız bilim insanı Louis Pasteur’ün şarabı 60 0C dolaylarında ısıtarak, içerisinde yer alan patojenik bakterileri yok etmeyi amaçlamasıyla literatürde yerini almaya başlamıştır.
Pastörizasyon Sistemi Nerelerde Kullanılır?
Pastörizasyon işlemi; sıvı gıdalara uygulanan bir ön işlemdir. Ekonomik ve toplum sağlığı açısından farklı uygulama amaçları var olsa da, pastörizasyonda amaçlanan 3 ana husus vardır :
1- Gıdalarda yer alan zararlı patojenik organizmaların kısmen veya tamamen yok edilerek, gıdaların insan tüketimi açısından daha elverişli hale getirilmesi
2- Üretim randımanını artırmak
3- Gıdaların raf ömrünü uzatarak daha uzak bölgelere pazarlama imkanı sağlamak